6/17/2011

Vinkkilistaa käytännön asioista

Koska olen viime päivinä ollut todella sentimentaalisella tuulella lähestyvän lähdön takia, kerron kuulumisia vähän myöhemmin. :) Tähän väliin ajattelin koostaa jotain sellaista listaa asioista, joista itse olisin ehkä halunnut tietää enemmän ennen vaihtoon lähtöä - siinä toivossa että joku tästä saisi jotain apua. :) Nämä koskevat nyt tietty lähinnä Pariisia, ja perustuvat omiin kokemuksiini.
  • Pariisiin tullakseen ei tarvitse olla syntynyt kolme kultalusikkaa suussa. Eli toisin sanoen, vaikka kyseessä on kallis kaupunki, täällä on ihan mahdollista elää edullisestikin. :) Esimerkiksi oma vuokrani on todella edullinen Pariisin hintoihin nähden, eikä oman huoneen jakaminenkaan haitannut yllätyksekseni paljonkaan - päinvastoin on huippua, kun ei vieraaseen maahan yksin mennessään tarvitse olla aluksi ihan yksin. Pariisin asunnonetsijöille annoinkin jo aikaisemmin jotain vinkinpoikasta, ja näin pitkään asuntolassa asuneena voin todellakin suositella, ihanan yhteisöllinen meininki! Tämä asumistapa onkin ollut yksi parhaista jutuista tähän asti. HUOMIO myös kaikki asuntoloihin suuntaavat: kaikki tuntemani (muissa kuin yliopiston) asuntoloissa asuvat ovat joutuneet hankkimaan majoitusta varten ranskan- tai englanninkieliset todistukset a) siitä, että on rokotettu tuberkuloosia vastaan ja b) siitä, että on fyysisesti ja psyykkisesti kykenevä asumaan asuntolatyyppisessä ratkaisussa. Nämä paperit kannattaa hankkia jo Suomessa etukäteen, jos vain pystyy, täällä kun asioilla on tapana edetä tuskastuttavan hitaasti.
  • Pankkiasiat olivat yksi murheenkryyni ainakin allekirjoittaneelle. En meinannut saada tiliä avattua mihinkään, koska en puhunut täydellistä ranskaa. Tämä on kuitenkin kiinni tuurista - jos kohdalle sattuu kiva virkailija, kaikki menee kivuttomasti. Itse sain ranskalaisen ystäväni auttamaan tässä asiassa, eli tuttavuuksista siis kaikki irti! :) Ranskan valtiohan maksaa myös vaihtareille "asumislisää", maksimi taitaa olla 150e/kk. Itse saan tosin vähemmän, kun asun edullisemmanpuoleisesti. Sekä pankkitilin avaamista että CAF:n eli asumislisän hakua varten tarvitset läjän papereita, joiden tarkat tiedot vaihtelevat pankista ja virkailijasta riippuen (tämä ei ole vitsi).
  • Pankkitilin tarvitset myös hankkiaksesi opiskelijahintaisen kuukausikortin joukkoliikenteeseen. Kyseessä on siis ImagineR-kortti, ja hakemuksen saa käteen jokaiselta metroasemalta tiskiltä pyytämällä. Hakemuksen lähettämisestä kortin saamiseen menee kolmisen viikkoa, joten siksi aikaa kannattaa hankkia Navigo-kortti, jota voi ladata joko viikoksi tai kuukaudeksi kerrallaan - tulee halvemmaksi kuin niillä kertalipuilla kulkeminen, koska Navigoa voi käyttää niin paljon kuin tahtoo. Navigo voi olla hyödyllinen myös perus turistipyörähdykselle, jos suunnitelmissa on sahata enemmän kuin 10 matkaa metrolla. 10 matkan lippupaketti eli carnet kun maksaa yli 12 euroa, ja viikon Navigo noin 18 euroa. Huomaa kuitenkin, että Navigoa varten tarvitset passikuvan.
  • Jos suunnitelmissa on matkailla paljonkin Ranskan sisällä junien kyydissä, kannattaa SNCF:n tiskiltä käydä ostamassa 12-25 -kortti. Sillä saa matkat usein jopa alle puoleen hintaan alkuperäisestä, joten vaikka kortti maksaa 49 euroa, se maksaa hyvin nopeasti itsensä takaisin.
    • Kaikkiin kohtiin liittyvä seikka: varaa mukaan runsaasti passikuvia! Niitä vaaditaan joka lomakkeeseen, ja joskus näitä kysytään yliopiston kursseillakin.
    • Puhelinliittymät ovat yllättävän tyyriin hintaisia. Itse en tarvitse netti+puhelin -yhdistelmää, koska asuntolani tarjoaa internetin vuokraan sisältyvänä, joten hommasin prepaid-kortin. Ainakin tällä hetkellä Lebara-yhtiön kortti on halvin löytämäni, ja sen voi ladata kaikenmaailman pikkuliikkeissä. 
    • Kannattaa pitää mukanaan päivittäin jonkinlaista henkilökorttia tai sitten passikopiota, josta käy ilmi ikäsi ja se, että tulet EU-maasta. Tämä siksi, että sisäänpääsyt moneen paikkaan (esim. Riemukaaren huipulle ja lähes kaikkiin museoihin) ovat ilmaisia alle 26-vuotiaille EUlaisille, ja sinun täytyy siis tarvittaessa todistaa olevasi kumpaakin. Siis jos olet, tietenkin. :D
    • Pariisissa kevät tulee aikaisemmin kuin Suomessa. Se on toki ihanaa, mutta kaikille allergisille tiedoksi: tarvitset todennäköisesti antihistamiinia jo maaliskuun alusta lähtien, koska ilma on tupaten täynnä siitepölyä. Pariisi on Wikipedian mukaan yksi vihreimmistä suurkaupungeista, ja tämä todella tuntuu alkukeväästä. :)
      • Varaudu (ainakin henkisesti) yllätyksiin. Posahtiko tietokoneesi (ei muuten paljon naurattanut tämä juttu aikoinaan)? Fnac-liikkeissä on tietokoneosastolla ilmainen neuvontapiste, jossa ainakin minua auttoivat todella paljon. Sivumennen sanoen läppärin kuolema on tapahtunut myös monelle muullekin vaihtarikaverille, joten yleinen vaiva on siis kyseessä.
      Siinäpä taisivat tulla tärkeimmät! Hätäillä ei kannata turhaan, kyllä kaikki hoituu, vaikka hitaasti mutta kuitenkin. :)

      Ps. Huomenna lähden päiväksi Deauvilleen Franzin ja Lauran kanssa! Jee! :)

      Ei kommentteja:

      Lähetä kommentti